Së bashku përmes Krizës së Coronës-Ndihma

Von Sami Musa

Pandemia na ka sfiduar të gjithë këtë vit dhe efektet e saj po vazhdojnë të na shoqërojnë. Në këto kohë, shumë njerëz në Hamburg vazhdojnë të kenë frikë për të afërmit, miqtë dhe ekzistencën e tyre ekonomike. Edhe në valën e dytë të pandemisë duhet të kufizoni kontaktet dhe vini maskën në vende të populluara, në dyqane dhe në transportet publike. Së bashku ne mund të mbrohemi nga virusi duke u përgjegjsuar për veprimet tona, në mënyrë që gradualisht të rikthehemi normalitetit.

HAMBURG NDIHMON

Pandemia ka bërë edhe një herë të qartë se çfarë përfaqëson demokracia sociale: Për një shtet të aftë të veprojë, me përgjegjësi shoqërore, të veprojë me përgjegjësi, të lehtësojë sa më shumë pasojat negative dhe të mbështesë në mënyrë aktive njerëzit në raste urgjente. Hamburgu ka ofruar ndihma të shumta për ekonominë, njerëzit e vetëpunësuar, institucionet kulturore, klubet sportive dhe shumë më tepër – me një shumë monetare rreth pesë miliardë euro. Për të siguruar që Hamburgu të dalë mirë nga kriza në planin afatgjatë, ne duam të investojmë 20 miliardë euro në infrastrukturë, ndërtimin e banesave të reja, mbrojtjen e klimës, ndërtimin e shkollave dhe universiteteve gjatë 20 viteve të ardhshme.

Të gjitha informacionet aktuale mbi situatën e Koronës, si dhe masat për ndihmën mund ti gjeni këtu:

http://www.hamburg.de/coronavirus

NDIHMA PËR BIZNESET DHE TË PUNËSUARIT

Pandemia e Koronës është një barrë e rëndë financiare për shumë kompani të Hamburgut dhe përv të vetëpunësuarit. Prandaj Hamburgu dhe qeveria federale kanë ofruar një paketë të madhe ndihme në favor të qytetarëve që u prekën ekonomikisht nga kjo pandemi. Me ndihmën emergjente të Hamburg Corona, rreth 520 milion euro u paguan në fund të majit, nga të cilat 208 milion euro erdhën nga qyteti i Hamburgut. Masa të mëtejshme, të tilla si shtyrjet e qirasë për ambientet tregtare në pasuri të paluajtshme urbane, ndihma tatimore dhe ndihma e tarifave për klientët komercialë do të vazhdojnë. Në mënyrë që të stimulojë ekonominë dhe të sigurojë punë, Hamburgu ka fondin e stabilizimit dhe programin e stabilizimit ekonomik. Me fondin prej një miliard euro, qyteti po ju ofron kompanive të mesme mundësinë për t’u bërë partnerë. Me programin e stabilizimit në 2021 dhe 2022, një total prej gati 900 milion euro do të kanalizohet në masa të ndryshme afatshkurtra dhe afatgjata. Për më tepër, do të sigurohet asistenca financiare për personat që nuk mund të punojnë për shkak të pandemisë deri në fund të vitit 2021. Ky veprim siguron që vendet e punës të ruhen. Si rezultat i Lockdown Light në Nëntor dhe Dhjetor, qeveria federale ofroi paketa të mëtejshme ndihme që mund të përdoren nga ndërmarrjet që duhet të mbyllin operacionet e tyre ose që preken në mënyre indirekte si lavanderitë që funksionojnë vetëm për hotelet. Nga janari deri në fund të qershorit 2021 do të ketë një vazhdim të ndihmës financiare, e cila ka filluar që nga korriku i vitit 2020. Për herë të parë, individët e vetëpunësuar mund të aplikojnë gjithashtu për një ndihmë fillestare deri në 5,000 euro si pjesë e Ndihmës Ekonomike III.

NDIHMË PËR FAMILJET

Balancimi i punës dhe kujdesit për fëmijët ka paraqitur sfida të mëdha për shumë familje. Për Hamburgun është e rëndësishme të sigurojmë përkujdesjen e vazhdueshme në çerdhe dhe kopshte për prindërit që duhet të punojnë përgjatë pandemisë. Qeveria mbështet kopshtet dhe çerdhet me grante të veçanta për zbatimin e koncepteve të higjienës. Për të ndihmuar në mirëqenien e fëmijëve dhe familjeve, an të ëtarëve të personelit ju ofrohen maska falas, si dhe teste të shpejta për koronavirusin.

NDIHMË PËR SHKOLLAT

Për sa kohë që është e mundur, shkollat do të qëndrojnë të hapura. Për këtë qëllim, Hamburgu ka marrë një sërë masash për mbrojtjen e shëndetit në shkolla, që nga planet e higjienës për maskat e detyrueshme që nga klasa e pestë deri te ofrimi i testeve falas për mësuesit dhe edukatorët. Nëse numri infektimeve të reja në shkolla do të rritet, do të ofrohet mësimdhënja alternative, të cilat do të zhvillohet në mënyrë alternative në shkollë dhe në shtëpi. Në të njëjtën kohë, shkolla huazon tablet dhe laptop deri sa të rifillojë programi i rregullt në shkolla. Një e katërta e fëmijëve tani mund të marrin një tablet nga shkolla nëse është e nevojshme, gjithsej 70,000 pajisje dixhitale janë vënë në dispozicion.

NDIHMË PËR STUDENTËT DHE UNIVERSITETET

Në simestrin veror 2020, universitetet e Hamburgut reaguan shpejt, duke dixhitalizuar në mënyrë gjithëpërfshirëse gamën e tyre të kurseve dhe duke siguruar kështu semestrin veror për studentët. Këtë vit, qyteti po mbështet mësimin dixhital në universitete me një shtesë prej 15.4 milion euro.

NDIHMË PËR SPORTIN

Ndihma emergjente e Hamburg Corona mund të aplikohet gjithashtu nga organizata jofitimprurëse sportive. Shuma e grantit është deri në 30,000 euro në secilin rast. Klubet dhe shoqatat, organizatat sportive mund të marrin hua promovuese deri në 150,000 euro përmes IFB. Për më tepër, ne kemi vënë deri në pesë milion euro në dispozicion për sportin përmes fondeve të ndihmës emergjente I dhe II. Rreth 2.26 milion euro janë miratuar tashmë nga ky fond. Për më tepër, u sigurua edhe një milion euro për higjienën dhe masat mbrojtëse.

NDIHMË PËR KULTURËN

Pas ndihmës emergjente të Koronës, e cila gjithashtu mund të kërkohej nga punonjësit e kulturës, ne vazhdojmë të ndihmojmë në Hamburg me bonusin e rifillimit. Artistët dhe krijuesit mund të aplikojnë për shumën 2,000 € deri më 31 dhjetor 2020 për të rikthyer aktivitetin e tyre artistik. Me një larmi të gjerë programesh,n përfshirë paketën 35 milion euro nga autoriteti kulturor, ne mbështesim kulturën dhe industritë krijuese në të gjithë gjerësinë e tyre.