Senati i Hamburgut vuri në zbatim vendimet dhe masat e marra nga Qeveria federale dhe Landet dhe për të luftuar pandeminë!

Von Sami Musa

Masat kundër përhapjes së Korona-Virus në Nëntor.

Ndryshimet do të hyjnë në fuqi të hënën e ardhshme, 2 nëntor 2020. Qëllimi i të gjitha masave është zvogëlimi i kontakteve në mënyrë që të ngadalësohet rritja e personave të infektuar dhe kështu të zvogëlohet numri i të sëmurëve me simptoma të rënda që kërkojnë trajtim intensiv mjekësor. Si rezultat, objektet e shumta, veçanërisht ato për kohën e lirë dhe kulturën do të mbyllen. Shkollat, Kopshtet si dhe subjektet e tjera arsimore do të mbeten të hapura në mënyrë që të garantojnë një proces të rregullt mësimor. Dyqanet me pakicë dhe shumicë do të qëndrojnë hapura.

Kufizimet e kontaktakteve.

 • Që prej së hënës së kaluar lejohet takimimi maksimalisht i dhjetë personave nga dy familje. Senati rekomandon zvogëlimin e kontaktit fizik në një minimumin e nevojshëm, dhe marrjen e masave të duhura higjienike.
 • Të gjitha udhëtimet turistike duhet të shmangen, përfshirë udhëtimet ditore dhe vizitat tek të afërmit. Punëdhënësit inkurajohen t’u japin mundësinë punonjësve të tyre të punojnë nga shtëpia ose kudo që të jetë e mundur.
 • Objektet fetare mbeten të hapura, shërbimet mund të bëhen në kushtet ekzistuese. Ende nuk ka asnjë kufizim në numrin e pjesëmarrësve për shërbimet e Mortore, me kusht që distanca  1.5 m.  të respektohet.

Kufizime në kohën e lirë, argëtimin dhe kulturën.

 • Të gjithë Restorantet, Pub-et, baret, klubet dhe Diskotekat duhet të mbyllen. Shpërmdarja e ushqimit për konsum në shtëpiak mbetet e lejueshme. Ngjarjet që shërbejnë argëtim dhe kohë të lirë janë të ndaluara. Parqet e argëtimit dhe ofruesit e aktiviteteve të kohës së lirë nuk lejohen të hapen.
  Rregullorja gjithashtu zbatohet për kohën e lirë dhe sportet amatore: ambientet e brendshme sportive dhe sallat sportive, studiot e fitnesit ose objektet e krahasueshme, pishinat dhe saunat duhet të mbyllen. Sporti lejohet vetëm, në çifte ose me njerëzit në shtëpinë tuaj, përfshirë këtu edhe objektet sportive. Përjashtime të veçanta zbatohen për atletët profesionistë dhe atletët e moshuar. Në sportin profesionist, lojërat mund të zhvillohen vetëm pa spektatorë.
 • Kompanitë e shërbimeve estetike përfshirë studiot kozmetike, qendrat e masazhit dhe studiot e tatuazheve duhet të mbyllen. Trajtimet e nevojshme mjekësore janë ende të mundshme. Kazinotë, sallat e lojërave të fatit dhe dyqanet e basteve do të mbyllen gjithashtu.
  Përveç kësaj, teatrot, kinematë, operat, sallat e koncerteve dhe muzetë duhet të mbyllen në mënyrë që të minimizojnë kontaktet në përgjithësi. Biblotekat do të mbeten të hapura.

Ndihmoni

 • Qeveria federale dhe Senati i Hamburgut po bëjnë gjithçka që munden për të zbutur efektet ekonomike të pandemisë së koronës. Në përputhje me masat e marra nga qeveria federale, Hamburgu ka filluar një ndihmë të gjerë për kompanitë dhe njerëzit e vetëpunësuar në të gjithë sektorët dhe gjithashtu ka nisur një program mbeshtetje ekonomike.  Këto përfshijnë hua me interes të ulët dhe ndihmë emergjente, si dhe ndihmë tejkaluese ose mundësinë e shtyrjes së taksës së tregtisë dhe uljen e pagesave të taksave paradhënie.
 • Këtu është një përmbledhje e mirë e ndihmës aktuale: http://t.hh.de/14234712.
 • Për më tepër, qeveria federale ka njoftuar se do të kompensojë punëtorët e vetëpunësuar dhe bizneset e vetëpunësuara të prekura direkt dhe indirekt nga efektet e pandemisë. Kompanitë me deri në 50 të punësuar duhet të paguhen deri në 75 përqind të xhiros të të njëjtit muaj të vitit të kaluar. Qeveria federale do të koordinojë detajet e financimit në ditët e ardhshme.

Ndryshe nga pranvera, shkollat ​​do të qëndrojnë të hapura.

 • Shkenca dhe politika kanë pranuar që shkollat ​​janë vende të më sigurta në të cilat nxënësit dhe punonjësit e shkollës kanë më pak gjasa të infektohen sesa në fushat e tjera të jetës. Për të siguruar që të qëndrojë ashtu, masat paraprake në shkolla janë duke u forcuar përsëri: Nga e hëna, të gjithë nxënësit nga klasa 5 duhet të mbajnë maskë në klasë dhe në kurset ditore.
 • Nxenësit dhe mësuesit mund ti heqin maskat vetëm gjatë pauzës jashtë ndërtesës së shkollës. Përjashtime të mëtejshme nga kërkesa për maskë zbatohen për mësimet e sportit dhe muzikës nëse mund të mbahet një distancë minimale prej 2.5 metrash.
 • Të gjitha provimet, prezantimet mund të zhvillohen pa maska vetëm nëse mund të mbahet një distancë minimale prej 1.5 metrash.
 • Në mënyrë që të zvogëlohet më tej rreziku i infektimit në klasa. Drejtoria arsimore po i ofron cdo shkolle shtetërore në Hamburg një buxhet shtesë prej rreth 400 euro për klasë, gjithsej mbi katër milion euro. Programi u mundëson shkollave të marrin masa për përmirësimin në mënyrë që të përshtatë dhe përmirësojë ambientet ne klase, ​​për shembull të vendosë xhama mbrojtës para tryezave të mësuesve ose për të blerë të ashtuquajturat semaforë CO2.
 • Këto masa merren për të shmangur disavantazhet serioze sociale dhe afatgjata që lindin për fëmijët dhe të rinjtë përmes mbylljes së institucioneve arsimore. Mbajtja hapur në të gjithë vendin e Shkollave dhe të Kopshteve është e mundur sepse – sipas studimeve aktuale – fëmijët dhe të rinjtë janë me pak të prirur të infektohen. Rastet individuale që janë regjistruar, kanë rezultuar të infektuar kryesisht në ambiente private.

Nuk ka mbyllje të mallrave me pakicë dhe Supermarketet.

 • Tregtia me pakicë mbetet e hapur me kusht që konceptet e higjienës vazhdojnë të zbatohen: Vetëm një klient për 10 metra katrorë brenda ambienteve të shitjes lejohet të hyjë në dyqan në mënyrë që të shmangë turmat. Sallonet e bukurisë, pastruesit kimik, dhe lavanderitë mund të qëndrojnë të hapura në kushte të caktuara. Farmacitë, bankat, zyrat postare, pikat e karburantit, bizneset artizanale dhe dyqanet e pajisjeve lejohen gjithashtu të vazhdojnë punen.

Mbrojtja e grupeve vulnerabel: të moshuarit edhe të sëmuret.

 • Futja e testimit-antigjen bën të mundur kryerjen e testimit të rregullt në disa ambiente të tilla si spitalet dhe shtëpitë e të moshuarve. Kjo do të thotë që vizitat e mëtejshme mund të bëhen. Testi krijon një nivel më të lartë sigurie sepse njerëzit e infektuar mund të zbulohen më shpejt.
 • Objektet e Hamburgut krijojnë koncepte specifike të provave të strukturave, sipas të cilave testohet stafi, mbikëqyrësit dhe vizitorët. Testet e antigjenit sigurohen nga vetë objektet përkatëse. Instituti Federal për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore ofron një listë të testeve të miratuara që plotësojnë kriteret minimale në internet.

Rregullore të reja karantine për njerëzit që hyjnë nga zonat me rrezik

 • Kushdo që hyn nga një zonë rreziku duhet të shkojë direkt në karantinë dhe të raportojë tek autoritetet. Ky raport duhet të bëhet digjital nëse është e mundur. Nga 2 nëntori, vlen gjithashtu edhe më poshtë: Karantina nuk mund të përfundojë deri në ditën e pestë pas hyrjes nga zona e rrezikut, dhe vetëm një rezultat negativ i testit tregon se personi që ka udhëtuar nuk është i infektuar. Testi mund të kryhet sa më shpejt vetëm ditën e pestë pas hyrjes.

Burimi: Hamburg.de/Coronavirus/

Rregullat e azhornuara mund ti gjeni këtu: https://www.hamburg.de/verordnung/ fillimisht janë të vlefshme deri më 30 nëntor 2020.
Informacioni gjithëpërfshirës azhornohet vazhdimisht në www.hamburg.de/coronavirus/.